Zin in een nieuwe uitdaging!? Kijk bij onze openstaande vacatures

Nu geopend: tot 17:30uur

Verticuteren

Snel een perfect gazon? Verticuteer met een verticuteermachine uw gras. Bent u binnen 2 uur klaar? Dan krijgt u 50% korting op de huurprijs.

Waarom verticuteren

Met verticuteren haalt u de viltlaag weg die in uw gazon groeit. Deze viltlaag bestaat uit mossen en dode grassen die langzaamaan het gras verstikken. Water kan niet meer door de bodem en lucht en licht kunnen niet met tot de bodem komen. Dit kan met de hand, maar dat is zeer tijdrovend. Het mooiste en snelste resultaat bereikt u via het gebruiken van een verticueermachine. U hoeft niet alleen nauwelijks meer te bukken, maar voorkomt ook verdere viltvorming.

Verticuteren via een verticuteermachine gaat heel eenvoudig. Met de verticueermachine loopt u over het gras, terwijl deze deze met een verschillende scherpe messen in de grond snijd. De machine maakt de wortels van de mossen kapot, waardoor deze afsterven. De mossen kunnen vervolgens tussen het gras uitgehaald worden met een hark. Dankzij het verticuteren kan water weer eenvoudig de grond in en kunnen lucht en licht ook de grond goed bereiken.


Wanneer verticuteren

Vaak verticuteren is niet nodig. Veelal volstaat 1 keer per jaar, maar bij veel mosvorming kan u gerust in het najaar nog eens verticuteren. Het beste moment om te verticuteren is in april of mei. Zit er veel klei of veen in de bodem dan is het aan te raden om in september of oktober te verticuteren. Mossen groeien eenmaal sneller op klei of veengrond doordat deze bodem zuurder is.  

 

Hoe verticuteer je gras?

  1. Ga te werk op vochtig gras. Besproei het, mocht het niet nat zijn. Zo herstelt het gras sneller.
  2. Maai daarna het gras en verwijder het gemaaide gras. Zo kan de verticuteermachine eenvoudiger de mossen verwijderen.
  3. Stel vervolgens de messen van de verticuteermachine af, deze moeten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag, bij een dunne viltlaag volstaat 0,5 centimeter.
  4. Begin met verticuteren in rechte banen over de lengte van uw gazon gaan.
  5. Verticuteer daarna in rechte banen over de breedte richting van uw gazon. Doe dit eenmalig.
  6. Verwijder met een hark de dode mossen uit het gras.
  7. Mochten er kale plekken zijn, zaai eventueel graszaad.
  8. Voor de mooiste groei is het aan te raden om het gras te bemesten.
  9. Voorkom mos in de toekomst en kijk waar de kale plekken ontstaan zijn. Wellicht valt hier schaduw door takken. Verwijder deze, zodat de zon goed uw gras kan bereiken.
  10. Test de zuurgraad van de bodem en strooi indien nodig kalk of ijzersulfaat.

Wilt u meteen aan de slag? Huur onze verticuteermachines en krijg tot wel 50% korting
‹ Terug naar nieuwsoverzicht